• Stuttgart AKM’de Muharrem Matemi’nde tutulan oruçlar toplu olarak açıldı

    Stuttgart Alevi Kültür Merkezi’nin düzenlediği Muharrem muhabbeti’ne davetli olarak katılan Alevi Akademisi Başkanı Mustafa Düzgün Muharrema Matemi hakkında şu açıklamayı yaptı: “Bugünkü haliyle Muharrem Matemi’nin esasları, inaçsal motifleri Ali Büveyhi devleti’nin (949-1050) 100 yıl kadar süren hükümdarlığı esnasında Alevi inaç önderleri, 12 İmamların mücadelesinin de dikkate alınması ve ehlibeyt ulemasının toplattırılıp onlar tarafından yapılan bir düzenleme ile bugünkü halini almıştır. Tarihi bakımınından Alevi inancının oluşup zenginleşmesinde, onun hakk uğruna verdiği mücadelesinin de ciddi etkilerinin olduğunun, inançla kaynaştırıldığının bilinmesi gerekiyor”.

    Stuttgart Alevi Kültür Merkezi Cemevi’nde 29.01.2007 tarihinde bundan 1327 yıl önce 10 Muharrem 680 senesinde Kerbela’da şehit düşen Hz. Hüseyin ve 72 Can yoldaşı için tutulan Muharrem Matemi orucu için yapılan iftarın ardından, Post Dedeliğini İbrahim Demir Dede, Rehberliğini de Zülfikâr Kılınç Dede’nin yaptığı iki secdelik bir cem bağlandı. Cemin ardından ise SAKM’de davetli olarak bulunan Alevi Akademisi Başkanı Mustafa Düzgün Muharrem Mateminde özetle şu bilgileri verdi: Bugünkü haliyle Muharrem Matemi’nin esasları, inaçsal motifleri Ali Büveyhi devleti’nin (949-1050) 100 yıl kadar süren hükümdarlığı esnasında Alevi inaç önderleri, 12 İmamların mücadelesinin de dikkate alınması ve ehlibeyt ulemasının toplattırılıp onlar tarafından yapılan bir düzenleme ile bugünkü halini almıştır. Tarihi bakımınından Alevi inancının oluşup zenginleşmesinde, onun hakk uğruna verdiği mücadelesinin de ciddi etkilerinin olduğunun, inançla kaynaştırıldığının bilinmesi gerekiyor.

    Düzgün, daha sonra ise sözlerini şöyle sürdürdü: Kerbela olayı (680) meydana geleli beri, 1327 yıldır tüm Şia-i Ali kolları, özellikle Aleviler, bitmek nedir bilmeyen, acısı dinmeyen bir yası sürdürmektedirler. Bu aynı zamanda inanç ve ibadetin de belirleyici bir öğesi ve ilkesi haline gelmiş. Her yılın Muharrem ayında 12 günden az olmamak üzere, yer yer 15 güne varan bir süre, yas tutulur. Hazret-i Hüseyin başta olmak üzere, Kerbelâ şehitlerine, Oniki İmamlar’a olan bağlılık duyguları daha da canlanır, belirtilen sürenin her anı şehitleri anmakla, onlarla ilgili bilgileri yinelemekle, kitap ve mersiyeler okumakla geçer.

    Hazret-i Hüseyin, Kerbela şehitleri ve Oniki İmamlar’ı anmayan Alevi ve Şii şair ve düşünür yok gibidir. Doğrudan Kerbela faciasını konu alan mersiyelerin kimileri Muharremiye diye de adlandırılır. Dünyada, hakkında çeşitli dillerde en çok mersiye (ağıt) yazılan kişi, hiç kuşkusuz ki Hz. Hüseyin’dir. Şiir ve deyiş edebiyatımızın köşe taşlarından birini oluşturan “Düvazde İmam”larda O ve bütün İmamlar veciz bir şekilde anıla gelmiş ve Cem Ayını’nın vazgeçilmez kesitlerinden biri durumuna gelmiştir. Cem, Kerbela’da Ehl-i Beyt mazlumlarına yaşatılan susuzluğu, açlık ve eziyetleri, inanç ve doğruluk konusunda gösterilen kararlılığı ifade eden çeşitli motiflerle donatılmış, bu nedenle akıtılacak olan gözyaşları işlenecek sevabın kaynağı olarak kabul edilmiştir.

    Muharrem muhabbeti soru cevap kısmından sonra sona erdi.